بررسی انواع روش های حمل و نقل
بررسی انواع روش های حمل و نقل
حمل و نقل وسیله ای است در راستای جابجایی اجناس، کالا و انسان ها که با توجه به معیارهای گوناگون به انواع مختلفی تقسیم می شود . قانون و مقررات مربوط به حمل بار غیر انسانی و مسافران و استفاده کنندگان از سیستم حمل و نقل شهری دارای تفاوت های زیادی می باشند که در این مقاله به طور کلی به آن ها پرداخته می شود.
حمل و نقل به دو دسته ی جابه جایی انسانی و غیر انسانی تقسیم می شود. از طرفی با توجه به استفاده کنندگان خدمات حمل و نقل نوع دیگری از دسته بندی آن، حمل و نقل عمومی و شخصی است. اصلی ترین دسته بندی انواع آن با توجه به روش و وسیله ی جابه جایی می باشد. که شامل جابه جایی زمینی، هوایی و دریایی است. جابه جایی زمینی نیز به دو روش عمده ی ریلی و جاده ای تقسیم می شود.
حمل و نقل کالا و انسان
در جریان جابه جایی کالا موارد مورد توجه شامل قوانین و روش های ترابری کالا ، مجوز ها ، مدارک لازم، قوانین مربوط به گمرک، عوارض و غیره است. دیگر موارد مهم در جابه جایی کالا ابعاد کالای مورد نظر ، جنس و وزن آن می باشد این در حالی است که در حمل ونقل انسانی وعمومی نوع وسیله نقلیه ، داشتن استاندارد های لازم آن، تعداد مسافران و میزان باری که حمل می کنند مهم بوده و بررسی می گردد.
حمل و نقل عمومی و شخصی
در صورتی که حمل و نقل مربوط به جابجایی شهروندان به صورت عمومی برای مسافرت های شهری ، میان شهری یا خارجی باشد به آن حمل و نقل عمومی می گویند . اگر جابه جایی با استفاده از وسایل نقلیه شخصی انجام شوند حمل و نقل شخصی می باشد.
انواع حمل و نقل با توجه به نوع و روش وسیله ی نقلیه
قابل ذکر است که حمل و نقل عمومی افراد با توجه به بستر این جابه جایی شامل موارد جاده ای ، هوایی ، ریلی و دریایی می باشد که با وسایل نقلیه ای مانند ماشین های سواری ، اتوبوس ها ، مترو و منوریل داخل شهرها صورت می گیرد . همچنین در بعضی از کشور ها جابه جایی مسافران در شهر با استفاده از قایق ها و کشتی های آبی نیز انجام می شود.
برای مسافرت بین شهری نیز از ماشین های سواری، اتوبوس ها ، قطار ، هواپیما و کشتی استفاده می شود . مسافران بین شهری که در بین مرزهای داخلی یک کشور جابه جایی دارند نیازی به مجوز نخواهند داشت. عبور و مرور در بین کشور ها به غیر از کشور های عضو اتحادیه اروپا نیازمند پاسپورت و مجوزعبور ( ویزا ) می باشد . البته با توجه به مقررات بین کشور ها گرفتن ویزا برای نقل مکان بین کشور هایی معلوم، لازم نخواهد بود . همچنین برای سفرهای خارجی با اتومبیل شخصی ، مراجعه به گمرک و دریافت پلاک و گواهینامه ی بین المللی لازم می باشد .
ایرانیان برای مسافرت به چه کشورهایی نیاز به ویزا ندارند؟
برای سفر از ایران به کشورهایی مانند : سریلانکا و ترکیه ، دومینیکا ، هائیتی و جزایر کوک ، میکرونزیا ، نیو و الائو ، ارمنستان، بنگلادش، اندونزی، لائوس، ماکائو، مالدیو، مالزی، نپال، تیمور نیازی به گرفتن ویزا نبوده و با پاسپورت ایرانی می توان به این کشورها مسافرت کرد.